Günümüzde hep fazla kiloları nasıl vermek için çabalasak da ‘kilo almaya çalışanların’ miktarı küçümsenecek gibi değil üstelik kilo sorunları olan bir bireyin ‘Ne olmuş ki canım! Sen ne istiyorsan ye !’ dediği kadar basit değil bu kilo alma işi.

Çünkü kilo almak isteyen kişinin yağ oranı düşük kas oranı daha yüksek olduğu için metabolizma hızı yüksek, iştah azdır.

Kilo almak için dikkat edilmesi gerektiği yerde bilinçsiz bir şekilde tüketilen gıdalar vücut tarafından hızlıca yakıldığı için sağlıklı kilo alımı gerçekleşmiyor.

Peki kilo almak için dikkat etmemiz gereken neler var ve nasıl doğru şekilde kilo alabiliriz?

İlk adım olarak öncelikle bir uzmana gidip kilo durumunuzun raporunun değerlendirilmesi ve eğer gerçekten kilo alamama gibi bir durumunuz var ise sebeplerini bulmanız ve netleştirmeniz gerekiyor.

Bir çok sebepten dolayı zayıf olabilir veya zayıf kalabilirsiniz; yetersiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, öğünler arası uzun zaman boşlukları, kötü yemek seçimleri, tam gıda alımı sağlanmadan yapılan fiziksel aktivitelerin enerjinizi düşürmesi, zayıf olmanın başlıca nedenleridir.

Ayrıca beslenme dışında olan herhangi hormonsal bir problem, bağırsaklarda veya midede bulunan bir parazit ya da hiç fark edilmemiş bir hastalık zayıflığınızın nedeni olabilir.

Düzenli spor egzersiz yapmak orantılı kilo almanıza yardımcı olacaktır. Çünkü ne kadar zayıf olursanız olun kilo almak için yalnızca beslenmeyi arttırmak sizin sadece karnınızın ve bölgesinin büyümesine ve çirkin bir göbeğe sahip olmanızı sağlamaktadır.

Programlı olarak yapılan kardiyo hareketleri, ağırlık çalışmaları ve esneklik egzersizlerine mutlaka yapmalısınız ve yaptıkça bu hareketlerin faydasını göreceğinize emin olabilirsiniz. Ancak yapılan programa göre düzenlenmiş diyet kalori dengesinin sağlanması açısından önemlidir.

Özellikle egzersiz öncesi ve sonrası neler tüketmek gerekiyor kilo almak isteyen kişiler için çok daha dikkat edilmesi gereken bir durumdur.








Peki, kilo almak için dikkat edilmesi gerekenler nedir ve beslenmenizde neler değişmelidir?

  • Besin takviyesi başlayabilirsiniz ancak dengeli beslenme daha gereklidir. Hangi takviyeyi almanız gerektiği mutlaka uzman diyetisyen tarafından belirlenmelidir.
  • Yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ depola malısınız. Protein kas yapımı için mutlaka gereklidir ve kilo almanıza yardımcı olur. Bu nedenle yumurta, peynir, et, tavuk, süt, fasulye, baklagiller, protein açısından zengindir diyetinizde mutlaka olmalıdır.
  • Sağlıklı atıştırmalıkları diyetinize ekleyin. Size enerji verecek, kalorisi yüksek; kuruyemişler, tahıllı ekmek üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve yanında süt, ceviz ve bal ile zenginleştirilmiş muz vb meyveler, taze sıkılmış meyve suyu ara öğün olarak kullanabileceğiniz sağlıklı seçeneklerdendir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tüketimin saati ve miktarıdır. Ana öğüne yakın bir zamanda tüketmek veya miktarını abartmak iştahınızı kesebilir ve ana öğünde tüketiminizi azaltabilir. Dikkatli olun.
  • Yemek ve salatalarınızı daha doygun yağlı tercih edebilirsiniz. Zeytinyağını tercih ederek diğer yağları hayatınızdan çıkarabilirsiniz veya kanola türlerini seçerken, katı yağlarda tereyağını tercih ediniz. Ancak bu tüketim size uygun olmalıdır çünkü fazla yağ tüketimi kolesterol seviyenizi olumsuz etkileyebilir.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltın çünkü bunlar iştahınızı kesebilir.
  • Kimyon, pul biber, nane iştah açıcı olarak işe yararlar.
  • Favori olarak yediğiniz gıdaları göz önünde bulundurun ve daha çok tüketmeye çalışın.
  • Egzersiz sonrası karbonhidrata yüklenin fazla beslenmeye özen gösterin.
  • İştahınızı azaltacak şeyler, kilo almanıza engel olacak günlük streslerden mutlaka uzak durun, mutlu olmaya çalışın.
  • Sigarayı bırakın. Hem iştahınızı azaltır, hem sağlığa zararlıdır.
  • Yemeklerden hemen önce ve yemek sırasında su içmeyin, içilen su tokluk hissi uyandırır ve daha az yemek yemenize sebep olur.
  • Aylık 2-5 kg alımı gibi hedefler belirleyin.

Kilo alma sürecinde iyi niyetli bireyler sizin için kek, pasta gibi şeker oranı yüksek yiyecekler ile size yardımcı olmaya çalışabilirler ancak bu durum bazıları için kilo alma ile birlikte yağlanmaya sebebiyet verebilir.

Buda sizin kilo alırken dikkat edilmesi gerekenler kuralları dışına çıkmanızı sağlar.

Dışarıdan belli olmasa bile iç organlarınızın yağlanması pek çok sağlık problemini yaşamanıza neden olabilir. Sizin hayat tarzınıza uygun, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırıldığı, vücut analizlerinizin alınıp uzman tarafından değerlendirildiği bir takip ile bu süreci tamamlayın.