Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sistemi insan vücudunun savunma hattıdır. Kişinin hastalıklara karşı korunma, savurma ve dış etkenlere karşı iç hastalıklar oluşturan zararlı bakterilerden korunması anlamına gelir. Bağışıklık sistemi güçlendikçe vücudun direnci artar, güçlendirilmiş ir bağışıklık sistemi, zayıf bir bağışıklık sistemine oranla bir yıl içerisinde %90’a kadar daha az hasta olma olasılığı bulunan bir orana sahiptir. Mevsim geçişlerinde yaşanan, yüksek ateş, soğuk algınlığı, baş ve boğaz ağrısı yanı sıra idrak yolları gibi hastalıklara karşı koymanın en etkin yolu sağlamlaştırılmış bir savunma mekanizmasına sahip olmak en iyi yoldur.

İnsanlar doğanın bize sunmuş olduğu kaliteli besinler sayesinde birçok hastalığın önüne geçme şansına sahiptir. Son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını dahi güçlü bağışıklık sistemine sahip olan kişiler üzerinde etkisinin azalttığı ortaya çıkmıştır. Üstelik bu tüm otoriteler tarafından kısa süre içerisinde kabul gören bir algoritmadır. İnsan vücudu içerisinde birbirinden ayrı çalışan organlar ve bağışıklık sistemi söz konusu değildir. Tüm organ ve sistem bir dinamik halinde, vücutta bulunan yabancı bakterilere (mikrop, virüs) karşı savaşır. Kısaca özetleyecek olursak bağışıklık sistemi kişinin beslenmesi ile doğrudan bağlantılıdır.

Tüm bu evreden sonra bağışıklık sistemi için ne tür besinler tüketilmeliyiz? Bağışıklık sisteminde dikkat etmemiz gereken unsurlar soruları gibi karşımıza çıkıyor. Uzmanların konu hakkında uzun bir listesi var.

Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdi?

Bağışıklık sistemi kişilerin sağlığını korumasına yardımcı olur. İnsanı hastalıklardan korur yani bir nevi dış ve iç cephe koruma hattı denilebilir. Eğer bir sene içerisinde yaz, kış fark etmeksizin sürekli hastalanıyorsanız bu vücut direncinizin düşük olduğu muhtemelen sebebinin de bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlamına gelir. Mevsim değişikliklerinde hasta olmak en sık görünen zayıf bağışıklık sistemi belirtilerinden biridir. İnsan vücudu belirli aralıklarla bazı besin kaynaklarına ihtiyaç duyan bir biyolojik yapıdır. Vücudun düzenli aralıklarla toksinleri dışarı atmalı, bazı mineral, vitamin ve proteinleri almaya gereksinim duyar. Örneğin su ihtiyacını çay ya da kahve karşılamaz, zira işlenmiş gıdalar (çay dâhil) vücudun sıvı kaybetmesine neden olabilir. Öyle ki birçok insan çayın ve kahvenin bir idrar sökücü olduğunu bilmez. Yani sıvı almaya çalıştıkça sıvı kaybetmeye başlayabilirsiniz. Peki, nedir insanın bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalar?

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendireceğimiz kadar ne yaparak zayıflamasına engel oluruz sorusu da o denli önemlidir. Bağışıklık sistemine zarar verecek etkenler nelerdir?

  • Sigara içmemek
  • Sağlıklı kiloyu korumak
  • Alkolden kaçınmak ve alkol kullanmamak
  • Yeterince uyumak
  • Stresi en aza indirmek
  • Bol su tüketmek
  • Doğru diyet listesi uygulamak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Doğru el yıkama ve ağız hijyeni sağlama

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiren Besinler Nelerdir?

Diyet doğru uygulandığında insan vücudunu zihinde ve formda tutmakta etkin bir rol oynar. Dengeli beslenme ve doğru gıdalar eşliğinde kendinizi hem daha iyi hissedebilir hem de daha güçlü bağışıklık sistemiböyle virüslere karşı çok daha sağlam kalmanıza yardımcı olacaktır.

Bol bol su için

Su, bulunması en kolay ama vücut için en yararlı gıdadır. Vücudunuz özellikle yaz aylarında vücudumuzun sıcaklık ile doğru seviyede su kaybetmesiyle duyulan ihtiyacı artar, fakat her mevsim günde 2 ila 2.5 litre su içilmesi vücuttaki toksinleri atmaya yarayan önemli bir husustur.

Zerdeçal

Sarı renkli bu mucizevi baharat son 10 içerisinde yapılan tüm araştırmalarda insanlar için tüketilmesi gereken en önemli besin olduğunu kanıtlamıştır. İçerdiği kurkumin ile antienflamutuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinen zerdeçal, zeytinyağı ve karabiber ile süper üçlü olarak bilinen bir destek hattını oluşturur.

Yaban Mersini

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antosiyanin ve antioksidan özelliklerine sahip besinler kişiler üzerinde son derece olumlu gelişmelere yol açtığı görülmüştür. Yaban mersini o besinlerden yalnızca bir tanesidir. Flavoneidlerin solunum yolu bağışıklığı güçlendirdiğinin anlaşılması üzerine değerine değer katan yaban mersini, üst solunum yolu enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı mükemmel direnç kazandırdığı anlaşılmıştır. Kurutulmuş yaban mersini flavonoidler açısından oldukça güçlenmiş bir gıda olduğu da biliniyor.

Brokoli

Brokoli C vitamini bankasıdır. Hem de sülforafan gibi güçlü antioksidanları da bünyesinde bulundurur. Bu sebeple brokoliyi düzenli olarak tüketmek, bağışıklık sistemine oldukça fayda sağlayabilecek bir besin kaynağıdır.

Tatlı Patates

Ülkemizde çok yaygın olmamasına rağmen, hali hazırda düzenli olarak tüketilen bir kesimi de bulunmuyor değil Tatlı patates, yaprağı ve sapı gibi her şeyiyle tüketilebilen, bildiğimiz patatesten oldukça farklı A ve C vitaminlerini barındıran, cildin sağlıklı olmasına yarayan ve güneş (UV Işını) gibi zararlı etmenlerden  koruması ve bağışıklık sistemine yaptığı katkıyla yaptığı önemli işler anlatmakla bitmez. Yetiştirmesi bildiğimiz patatesten daha zor, üreticiliğini yapan çiftçi sayısının az olmasından henüz çok yaygın olmasa da gurme marketlerden temin edebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil baharatı hemen her yemekte kullanılabilir, tadı da oldukça lezzetlidir. Üstelik çayını da içebilirsiniz. Antienflamatuar ve antioksidatif özellikleri bulunan zerdeçal, yapılan bazı araştırmalar sonunda son derece önemli bir gıda olduğu keşfedilmiştir.

Bitter Çikolata

Teobromin isimli maddeyi içeren bu lezzetli besin kaynağı, iyi bir antioksidandır ve kişinin bağışıklık sistemi serbest radikal denen zararlı atıklardan koruyan bir besindir. Serbest radikaller bağışıklık sisteminde bulunan hücrelere zarar verebilir ve bazı hastalıklara yol açabilirler. Yine de şeker ve doymuş yağ barındırdığından dolayı bitter çikolatayı çok fazla tüketmemek daha doğru olacaktır.

Ispanak

Ispanak, karotenoidler ve flavonoidler bakımından zengin E ve C vitamini gibi önemli besin değerlerini barındıran güçlü bir besindir. Ispanak yalnızca bağışıklık sistemini değil DNA yapısını da güçlendirmeye yarar.

Sarımsak

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden bahsederken, sarımsaktan bahsetmemek bir hata olurdu. Özellikle son zamanlarda dünyanın başına bela olan korona virüs salgını ve dünyada bulunan pek çok hastalığa karşı koruyucu bir besin olarak tüm otoritelerin tavsiye ettiği muhteşem bir antioksidandır. Soğuk algınlığı, grip, nezle, mevsim geçişleri gibi hastalıklara karşı allisin içeren sarımsak takviyeleri bu hastalığa yakalanmayı minimuma indirdiğini ortaya koymuştur. Yapılan araştırmalarda sarımsak tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere göre %80 ila 90 arasında daha az hastalandıkları kanıtlanmıştır. Sarımsak yemeklere kattığı lezzet dışında doğal bir ilaçtır.

Kefir

Fermente bir içecek olan kefir, sağlıklı yaşam için yararlı bakteri kültürlerini içeren kaliteli yaşamın gereklerinden biridir. Düzenli kefir tüketimi, yabancı bakterilerle savaşma, enflamasyonu azaltma ve vücuda giren antioksidan seviyesini arttırdığı görülen bir besin kaynağıdır.

Portakal ve Kış Meyveleri

Portakal, tıpkı kuzenleri olan greyfurt, mandalina, kivi gibi meyveler familyasında bulunan C vitamini bankalarıdır. C vitamini soğuk algınlığına ve solunum yolu hastalıklarına karşı etkin çok önemli bir yapılan birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Soğuk algınlığı zamanlarında kişilerin C vitaminleri oldukça azaldığı görülmüş bu da başta portakal olmak üzere C vitamini barındıran meyvelerin önemini arttırmıştır. Sonuç olarak portakal ve diğer C vitamini barındıran meyveler bağışıklık sistemine yapmış oldukları önemli katkılardan dolayı önemli birer meyvelerdir.